Onderwijszaken


Onderwijszaken

Verbonden partij:

Onderwijszaken

Vestigingsplaats

Arnhem

Rechtsvorm

Gemeenschappelijke regeling zonder rechtspersoon

Opgericht

Opgericht, 6 mei 1996 BBO 96/173N

Type samenwerking

Voor volwasseneneducatie: overlegorgaan bevoegd tot vaststellen hoofdlijnen van beleid en regionale strategie voor inkoop educatie.
Voor leerplicht en RMC (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten): bestuurlijke aansturing en gezamenlijke uitvoering van leerplicht en RMC.

Deelnemers in de samenwerking

Gemeenten Arnhem, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar.

Vertegenwoordiging Arnhem

Bestuurlijk: Wethouder Onderwijs dhr. H. König is lid van het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling voor Onderwijszaken (GRO).
Ambtelijk: N. Fowkes.

Doelstelling

De Gemeenschappelijke Regeling voor Onderwijszaken (GRO) bestaat uit drie percelen: volwasseneneducatie, leerplicht en RMC (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten). Op 30 mei 2012 heeft de raad van Arnhem haar goedkeuring gegeven tot het treffen van de regeling voor de onderdelen volwasseneneducatie en leerplicht en op 26 mei 2014 voor het perceel RMC.

Doelstelling volwasseneneducatie: behartiging van de gemeenschappelijke belangen van de deelnemende gemeenten op het gebied van de volwasseneneducatie.

Doelstelling leerplicht en RMC: gezamenlijke bestuurlijke aansturing en gezamenlijke uitvoering van de wettelijke taken. Voor leerplicht betreft het de taken zoals vermeld in de Leerplichtwet.
Voor RMC betreft het de taken zoals beschreven in artikel 8.3.2 lid 3 Wet Educatie en Beroepsonderwijs, artikel 162 b lid 3 Wet op de Expertise Centra en artikel 118 h lid 3 Wet op het Voortgezet Onderwijs.

Bijdrage aan programma

Regulier programma 4 Educatie

Herbeoordeling en toezichtarrangement

Uitkomsten herbeoordeling:
Welk vervolg is afgelopen jaar gegeven aan de uitkomsten?
N.v.t.
Stand van zaken toezichtsarrangement:
n.v.t.

Financiële gegevens 2016

Bedragen x €1.000,-

1-1-2016

31-12-2016

Eigen Vermogen

n.v.t.

n.v.t.

Vreemd Vermogen

n.v.t.

n.v.t.

Begroot

Realisatie

Exploitatieresultaat

0

n.n.b.

Bijdrage Arnhem

664

n.n.b.

Risicokompas

Laag c.q. beperkt.

Toelichting ontwikkelingen 2016

Geen bijzonderheden.

Wet Normering Topinkomens (WNT)

Niet van toepassing.

Risico's:

Risico's, waarvoor geen maatregelen zijn getroffen en die van materiële betekenis kunnen zijn in relatie tot de financiële positie van de gemeente Arnhem (zie paragraaf weerstandsvermogen).

Risico van uittreding van een deelnemende gemeente:
Een deelnemende gemeente dient het voornemen tot uittreding uiterlijk 12 maanden voor de datum van uittreding, schriftelijk gemotiveerd mede te delen aan het algemeen bestuur. Alle rechten en verplichtingen van het gemeenschappelijk orgaan gaan bij uittreding over naar de uittredende gemeente naar evenredigheid van de grootte van de bijdrage aan de gemeenschappelijke regeling in het jaar voorafgaande aan de uittreding.

Risico van liquidatie van de regeling (wanneer tenminste twee derde van het aantal gemeenten hiertoe besluiten).
Het liquidatieplan voorziet in de verplichting van de deelnemende gemeenten tot deelneming in de financiële gevolgen van de opheffing. Alle rechten en verplichtingen van het gemeenschappelijk orgaan gaan na opheffing over naar de deelnemers aan de regeling, naar evenredigheid van de grootte van hun bijdrage aan de gemeenschappelijke regeling in het jaar voorafgaande aan de opheffing.

Financieel risico van onrechtmatige besteding RMC middelen:
De financiële risico's van onrechtmatige besteding zijn voor rekening van de gemeenten die hebben ingetekend op het perceel RMC naar rato van het percentage dat bij de berekening van het subsidiebedrag van de RMC middelen door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de betreffende gemeente is gehanteerd.

Risico van afwijking van de begroting:
Indien sprake is van een afwijking van het dan geldende begrotingskader dan wordt de conceptbegroting bij iedere gemeente afzonderlijk ter goedkeuring aangeboden. De ontwerpjaarrekening met toelichting wordt uiterlijk op 15 april aan de deelnemende gemeenten toegezonden. Het algemeen bestuur stelt de jaarrekening vast uiterlijk 1 juli in het jaar volgende op het jaar waarop deze betrekking heeft.