Euregio RijnWaal


Euregio RijnWaal

Verbonden partij:

Euregio RijnWaal

Vestigingsplaats

Kleve (D)

Rechtsvorm

Gemeenschappelijke regeling onder Duits recht (conform het Verdrag van Anholt van 23 mei 1991)

Opgericht

1971, huidige rechtsvorm 1 november 1993 (laatste statutenwijziging 1 maart 2007)

Type samenwerking

Openbaar lichaam, overlegorgaan en ondersteunende organisatie voor grensoverschrijdende activiteiten en samenwerking

Deelnemers in de samenwerking

55 leden, te weten 30 Nederlandse en 20 Duitse gemeenten, 3 regionale instanties en 2 kamers van koophandel

Vertegenwoordiging Arnhem

Bestuurlijk: H. Kaiser, burgemeester C. Bouwkamp, raadslid K. Bal, raadslid M. Venhoek, raadslid
Ambtelijk: H. Bosvelt, beleidsadviseur (contactpersoon)

Doelstelling

Regionale grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van economie en maatschappij verbeteren en intensiveren

Bijdrage aan programma

Regulier programma 3 Economie

Herbeoordeling en toezichtarrangement

Uitkomsten herbeoordeling 201x:
er heeft geen herbeoordeling plaatsgevonden.
Welk vervolg is er afgelopen jaar gegeven aan de uitkomsten?
N.v.t.
Stand van zaken toezichtsarrangement:
Er is geen toezichtsarrangement.

Financiële gegevens 2016

Bedragen x € 1.000,-

1-1-2016

31-12-2016

Eigen Vermogen

1.314

1.315

Vreemd Vermogen

2.814

2.392

Begroot

Realisatie

Exploitatieresultaat

7

1

Bijdrage Arnhem

27

27

Risicokompas

Laag c.q. beperkt.

Toelichting ontwikkelingen 2016

De Euregio Rijn-Waal heeft in 2016 gewerkt aan de verdere uitwerking en uitvoering van haar Strategische Agenda 2020 door:
- het bevorderen van de grensoverschrijdende samenwerking in het algemeen in de vorm van presentaties, gerichte informatieverstrekking (o.a. via het GrensInfoPunt aan grensgangers die in het buurland willen wonen of werken), het verbinden van burgers, bedrijven en (kennis) organisaties, en het vertegenwoordigen van de Euregio's in het Actieteam grensoverschrijdende economie en arbeid.
- het uitvoeren van het programmamanagement voor het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland, het gericht ondersteunen van aanvragen voor grote en kleine projecten en het leiden van projecten zoals Zorg Verbindt, dat zich richt op bevordering van de grensoverschrijdende gezondheidszorg.

Voor Arnhem belangrijke ontwikkelingen in 2016 zijn:
- de instelling van het Euregio-platform voor raadsleden, bestaande uit vertegenwoordigers vanuit de (o.a. Arnhemse) politiek. Doel is meer betrokkenheid vanuit deze groep te creëren, een betere informatie-uitwisseling te realiseren en de ontwikkeling van nieuwe ideeën te stimuleren. In 2016 zijn thema's verkend en is een communicatie- en activiteitenplan opgesteld.
- de samenwerking van de grotere steden in de Euregio Rijn-Waal in het 100.000+ stedenoverleg van Düsseldorf, Duisburg, Moers, Arnhem, Nijmegen en Ede, met ondersteuning vanuit de Euregio. Er is gewerkt aan het opbouwen van de onderlinge relatie, het verkennen van thema's en relevante stedelijke vraagstukken voor uitwisseling, en het voorbereiden van een ontmoeting van de burgemeesters van de zes steden begin 2017. Een eerste concreet resultaat is het realiseren van een gezamenlijk project voor uitwisseling van kennis en ervaringen tussen Nederlandse en Duitse vrijwilligersorganisaties die actief zijn op het gebied van integratie van vluchtelingen en migranten.
- het opstellen van een bidbook EUREGIONALE NiederRheinLande 2022 door overheden en andere stakeholders in Niederrhein, tezamen met de Provincie Gelderland. De Regionale is een programma van de deelstaat Noordrijn-Westfalen voor versterking van economische positie van de regio's. De Euregio Rijn-Waal heeft de samenwerking gestimuleerd en financieel ondersteund. Het samen werken aan een sterkere positie van dit gebied aan beide zijden van de grens kan op termijn ook voor Arnhem positieve effecten hebben. Aan de samenwerkingspartners is daarom steun toegezegd.
- het toekennen van een INTERREG-subsidie voor het project "E-bus 2020, In Motion Charging" voor de ontwikkeling van trolleybussen die ook deels zonder bovenleiding kunnen rijden. Het project wordt geleid door Vossloh-Kiepe GmbH uit Düsseldorf. Arnhem stelt haar trolleynetwerk beschikbaar voor het testen van de nieuwe techniek.

Wet Normering Topinkomens (WNT)

De salarissen volgen de Nederlandse rechtspositieregelingen voor ambtenaren en de vergelijkbare Duitse regelingen.