Versterken participatie en zelforganiserend vermogen van inwoners

Anja Haga

Versterken participatie en zelforganiserend vermogen van inwoners

  • de gemeente geeft inwoners de ruimte goede ideeën te verwezenlijken en invloed te hebben op de juiste wijze van aanwending van budgetten;
  • samen met de bewoners benoemen welke regels écht nodig zijn en op welke punten onze steun echt nodig is;
  • wijken met elkaar verbinden en door onderlinge uitwisseling van kennis en ervaring, met name op het gebied van de woon- en leefomgeving;
  • stimuleren van onderlinge zorgzaamheid en zelfwerkzaamheid van onze inwoners;
  • buurtrechten en de buurtwet worden verankerd in het gemeentelijke beleid.

In 2015/16 zijn de kadernota Van Wijken Weten en het uitvoeringsprogramma vastgesteld waarin de samenhang wordt gelegd tussen wijksturing en de reguliere programma's. Het gaat hierbij om een herschikking van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden ten aanzien van het maken en uitvoeren van beleid en de aanwending van de budgetten die onder de wijksturing komen te vallen. In de MJPB 2017-2020 zijn de wijkprogramma's met de daarbij behorende budgetten opgenomen.

In 2016 heeft er een inventarisatie van de opgaven plaats gevonden, die inwoners zien in hun eigen woon- en leefomgeving. Dit heeft geleid tot de Wijkactieplannen 2016-2017 en bijbehorende wijkbegroting vanaf 2017 in de MJPB 2017-2020. Hierdoor worden inwoners in de gelegenheid gesteld (meer) invloed uit te oefenen op de besteding van middelen en op hun woon- en leefomgeving.
De veranderopgave 'Versterken participatie en zelforganiserend vermogen van inwoners' is in 2016 opgenomen in de veranderopgave 'Wijksturing in uitvoering'.

  • wijken worden leuker, aantrekkelijker en veiliger en bewoners krijgen meer contact;
  • gedeelde verantwoordelijkheid met bewoners voor de kwaliteit van de eigen woon- en leefomgeving.  

De veranderopgave Versterken participatie en zelforganiserend vermogen is opgegaan in de veranderopgave Wijksturing. In de uitvoering van de veranderopgave Wijksturing wordt per gebied gekeken naar de passende manier om buurtafspraken te maken, betrokkenheid te vergroten en draagvlak te creëren. De motie "Instellen buurtrechten/buurtwet" is door deze werkwijze verankerd in de veranderopgave 'Wijksturing'.