Innovatie & recombineren van centraal aanbod naar de wijkvraag
- eigen initiatief en zelfredzaamheid van burgers moet gestimuleerd worden;
- vermindering van een beroep op specialistische voorzieningen;
- de overheid en professionals dragen altijd de verantwoordelijkheid voor een vangnet voor mensen die niet in staat zijn om te voorzien in de basisbehoeften;
- integratie van beschut werk en arbeidsmatige dagbesteding voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
In 2016 is een uitvoeringsprogramma vastgesteld waarin de verschillende domeinen waarop gecontracteerd wordt, uitgewerkt zijn in budgetten voor de algemene voorzieningen in de wijken, de sociale wijkteams en de specialistische voorzieningen. Daarin is de relatie met de reguliere programma's R4 Educatie, R6 Participatie en maatschappelijke ondersteuning en R7 Volksgezondheid en milieu opgenomen.
Innovatie sociaal domein
Via het innovatiefonds (2015 en 2016) is een groot aantal projecten gestart. Deze projecten zijn enerzijds gericht op transformatie van het aanbod specialistische zorg en maatwerkvoorzieningen en anderzijds op innovatie van algemene voorzieningen om een beroep op specialistische zorg te voorkomen.
Samenwerking Sociale wijkteams en teams Leefomgeving (programma Van Wijken Weten)
Vanaf 2017 beschikken wijkteams Leefomgeving over innovatiebudget voor algemene voorzieningen. In samenwerking met de Sociale wijkteams wordt per wijk gekeken aan welke algemene voorzieningen behoefte is en hoe dit zou kunnen helpen in het verminderen van het beroep op specialistische voorzieningen.
De veranderopgave 'Innovatie & recombineren van centraal aanbod naar de wijkvraag' is in 2016 in het programma Van Wijken Weten opgenomen als veranderopgave 'Transformatie sociaal domein'.
- van individuele specialistische inzet naar meer algemene voorzieningen;
- effectievere nieuwe arrangementen die meer aansluiten op de zelfredzaamheid van burgers ter vervanging van de honderden huidige producten in zorg en welzijn;
- minder professionele voorzieningen en meer door burgers georganiseerde voorzieningen;
- integrale contractering van aanbod van gemeente, instellingen en bedrijven op basis van de wijkvraag.
De doelen voor de programma's met veranderopgaven zijn over het algemeen geen harde, meetbare doelen. De resultaten die in 2016 zijn bereikt dragen allemaal bij aan de doelen zoals die hier zijn geformuleerd.