Presikhaaf Bedrijven


Presikhaaf Bedrijven

Verbonden partij:

Werkvoorziening Midden-Gelderland (Presikhaaf Bedrijven)

Vestigingsplaats

Arnhem

Rechtsvorm

Gemeenschappelijke regeling met rechtspersoon en daaronder holding met B.V.'s.

Opgericht

Raadsbesluit 11 mei 1970, goedgekeurd door GS op 20 januari 1971 en in werking getreden op 18 februari 1971.

Type samenwerking

De GR is opdrachtgever en eigenaar van Presikhaaf Bedrijven. Binnen Presikhaaf Bedrijven wordt werkgelegenheid geboden aan SW medewerkers middels eigen productiefaciliteiten, daarnaast vindt begeleiding plaats van de doelgroep of bedrijven, zodat de doelgroep bij bedrijven deelneemt aan het arbeidsproces. Tevens vindt verloning plaats van de ruim 2.400 SW medewerkers.

Deelnemers in de samenwerking

Gemeenten Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden, Rijnwaarden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar.

Vertegenwoordiging Arnhem

Bestuurlijk: het raadslid mw. P. Lunter en de wethouders mw. A. Haga in het Algemeen Bestuur (AB) en de wethouders mw. I van Burgsteden en dHr. M. Leisink in het AB en het Dagelijks Bestuur (DB).

Doelstelling

Deze regeling is in het leven geroepen voor het uitvoeren van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW). De kernactiviteit is het bieden van werk onder aangepaste omstandigheden aan personen die (nog) niet kunnen re-integreren in een reguliere baan.

Bijdrage aan programma

6. Participatie

Herbeoordeling en toezichtarrangement

Op basis van de Participatiewet die per 1-1-2015 in werking is getreden, de beleids- en uitvoeringskaders die de deelnemende gemeenten binnen dit kader hebben vastgesteld en de consequenties die deze bijgestelde kaders hebben voor Presikhaaf Bedrijven, is vastgesteld dat de Gemeenschappelijke Regeling moet worden herzien, dat de governance van de Presikhaaf Bedrijven moet worden herijkt en dat de samenwerkingsafspraken moeten worden geactualiseerd.
In 2016 heeft dit geleid tot onderhandelingen met de social firm Goed Werkt. De onderhandelingen hebben als doel: het overnemen van de bedrijfsactiviteiten, zodat werkgelegenheid behouden blijft en het ondernemersrisico wordt verminderd.

Financiële gegevens 2016

Bedragen x € 1.000

1-1-2016

31-12-2016

Eigen Vermogen

0

851

Vreemd Vermogen

35.067

21.995

Begroot
(gewijzigde begroting PHB 2016)

Realisatie
(nog vast te stellen jaarrekening PHB 2016)

Exploitatieresultaat

0

851

Bijdrage Arnhem

38.551

38.551

Risicokompas

Hoog.

Toelichting ontwikkelingen 2016

Op grond van de huidige Gemeenschappelijke Regeling staan deelnemende gemeenten naar rato van hun aandeel in de SW-populatie, garant voor de exploitatie van Presikhaaf Bedrijven. De som van salaris- en additionele personeelsgebondenkosten SW is hoger dan de ontvangen bijdragen van het Rijk. Voor de gemeente Arnhem leidt dit tot een negatief resultaat. Het resultaat van de bijdrage in de Gemeenschappelijke regeling is en blijft negatief en niet/nauwelijks beïnvloedbaar.
Als invulling van de transitie Presikhaaf Bedrijven is een verkenningsopdracht “Transitie Presikhaaf Bedrijven” uitgevoerd. De resultaten hiervan zijn op 10 en 18 mei aan de betrokken gemeenteraden toegelicht. De verkenning meende een kansrijke oplossingsrichting te bieden, namelijk: bedrijfsactiviteiten in samenhang vervreemden/verzelfstandigen(=social firm). De vermeende oplossingsrichting is in 2016 nader onderzocht. De oplossing betrof het integraal over laten gaan van de begeleiding en productie activiteiten van Presikhaaf Bedrijven naar een andere sociale onderneming. Hierdoor verschuift het huidige exploitatierisico van de deelnemende gemeenten naar een externe derde partij.
Het resultaat van de onderhandeling met deze sociale onderneming is in het Algemeen Bestuur van Presikhaaf Bedrijven op 23-12-2016 nader toegelicht. Het Algemeen Bestuur van Presikhaaf Bedrijven besloot vervolgens om de onderhandelingen met de externe partij gericht op een integrale overname van de bedrijfsactiviteiten van Presikhaaf Bedrijven stop te zetten. Reden hiervan is dat het plan van de externe partij in de uitwerking te licht was om, onder de gemeentelijke voorwaarden, de kwantitatieve en kwalitatieve opgave van een integrale overname van de bedrijfsactiviteiten van Presikhaaf Bedrijven te dragen.
Het college van B&W van de gemeente Arnhem heeft op 20 december 2016 besloten over te gaan tot de ontwikkeling en uitwerking van een publieke sociale firma 'Werkbedrijf Arnhem'. Met het lokale Arnhemse alternatief 'Werkbedrijf Arnhem' wil de gemeente Arnhem in de positie komen om de bedrijfsactiviteiten van Presikhaaf Bedrijven over te nemen. Werkbedrijf Arnhem richt zich in de basis op de Arnhemse doelgroep van de Participatiewet en de Arnhemse SW-medewerkers, maar weet dat de propositie sterker wordt als gelijkgestemde gemeenten uit de regio (onder nader te bepalen voorwaarden) aansluiten.
Vanwege de beschreven transitie is de onrust op de werkvloer binnen Presikhaaf Bedrijven groot. Presikhaaf Bedrijven zet daarom in op communicatie om helderheid te verschaffen in de strategie en voortgang van besluitvorming.

Wet Normering Topinkomens (WNT)

Op basis van het (nog vast te stellen) jaarverslag 2016 niemand.