Vitale centrumstad en het Rijngoud
De Rijn is het goud van onze stad en ons centrum; dit willen we economisch, ruimtelijk en cultureel tot uitdrukking laten komen, waarbij we laten zien dat:
- de Rijn de verbinding is tussen Noord en Zuid;
- de Rijn de plek is om te vertoeven en ontmoeten;
- de Rijn de economische motoren Arnhems Buiten, Binnenstad en Kleefse Waard verbindt;
- de Rijn de verbinding is tussen het culturele en creatieve van Museum en Artez in het Coehoornkwartier en het stadspark Stadsblokken/Meinerswijk;
- de binnenstad aan de Rijn een topplek is om te wonen, werken en verblijven, met het gezicht naar de Rijn.
In 2016 ligt hiervoor een uitvoeringsprogramma, waarin de inhoudelijke samenhang wordt gelegd met reguliere programma's op het gebied van economie; cultuur, erfgoed en sport; mobiliteit, openbare ruimte en milieu.
Rijngoud is gestart waarbij de insteek niet is om allemaal plannen te maken voor nieuwe ontwikkelingen en activiteiten, maar een sfeer te creëren waarin mensen en organisaties enthousiast worden en zich aangemoedigd voelen om meer langs de Rijn te ondernemen. Daarvoor is een ‘Rijngroep’ geformeerd. Deze bestaat uit deelnemers die hart hebben voor Arnhem, hart voor de Rijn, invloed hebben en die over een netwerk beschikken. Het is een brainstormgroep die tevens initiatieven neemt, activiteiten kan stimuleren, verbindingen kan leggen. Op basis van een inventarisatie van de huidige situatie, nieuwe ontwikkelingen maar ook wensen en ambities zijn de zogenaamde oeverprofielen geformuleerd die kunnen helpen om Arnhem nog beter met de Rijn te verbinden.
In de Zuidelijke Binnenstad heeft zich een aantal ontwikkelingen voorgedaan zoals:
- de bouw 2e fase Paradijs is gestart;
- verbouw van het paviljoen aan de Rijnkade tot Airborne at the bridge en realisatie van de trappartij;
- verplaatsen van de warenmarkt van het kerkplein naar De Markt;
- het verkennen van de Creatieve Corridor, het gebied tussen Roermondsplein, de Blauwe Golven, Oude Kraan en de Mandelabrug, waar in wisselende coalities wordt gewerkt en nagedacht over de inrichting van het gebied. Kwaliteit verbeteren van de openbare ruimte , de ontknoping van het Roermondsplein, meer groen ook in het gebied tussen de binnenstad en het museum, de ideeën voor huisvesting van CASA/Showroom onder de brug bij de Oude Kraan;
- begin 2016 is het Ambitiedocument Lauwersgracht Alliantie ondertekend door toneelgroep Oostpool, Introdans, het Gelders Orkest, Musis Stadstheater, gemeente Arnhem en provincie Gelderland. Doel is om de productie en presentatie van de podiumkunsten in Oost Nederland en specifiek in Arnhem te verbinden en steviger te positioneren.
- versterken positie van culturele hoofdstad van het oosten;
- meer ruimte en minder kaders;
- meer initiatieven rondom de Rijn.
Vitalere binnenstad door:
- koesteren en versterken ruimtelijke kwaliteit;
- een gastvrijere en bereikbaardere binnenstad;
- creatieve en aantrekkelijke programmering.
De doelen voor de programma's met veranderopgaven zijn over het algemeen geen harde, meetbare doelen. De resultaten die in 2016 zijn bereikt dragen allemaal bij aan de doelen zoals in de veranderopgave zijn geformuleerd.